Kaisan tuumookset jatkuvat. Jos seurasit nyt salasanan takana olevia Kaisan tuumooksia ja Kaisan uusia tuumooksia, tunnetkin jo minut. Osa tämän blogin postauksista on siirretty Uusista tuumooksista syksyllä 2011, joten älä ihmettele mainintoja vanhasta blogistani teksteissä. Käsitöiden suhteen olen ihan Kerällä. Mukana menossa paras puoliskoni Sami, puhetta ymmärtävä prinsessa Stella ja mättäältä poimittu pikkukissa Mustikka. Porukassa hengaavasta ystävästäni OI:sta voit lukea lisää täältä.

sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Mökkielämää kerrostalossa


Muodikas sisustajahan käyttää valkoista ja harmaata, joten minäkin ajattelin julkaista vähän kuvia, kun asuntomme on kerrankin asuntomessutyyliä... ;)
 

Lapsena ollessani meillä tehtiin lähes vuosittain jotakin remonttia, milloin talossa ja milloin ulkorakennuksissa. Tapasin kuulemma sanoa, että "silloin on kesä, kun meillä on remontti". Pikkutytölle kaikki sekamelska oli tietysti vain jännittävää vaihtelua, mutta sen verran se on aikuiseen minääni vaikuttanut, etten nykyään totisesti ole remontin ystävä.

Nyt tämä meidän 40-vuotias taloyhtiömme lie kompastunut johonkin rahakassaan, kun täällä koetetaan koko maailma saada valmiiksi tänä vuonna. On laitettu käyttövesiputket pintaan, vaihdettu hissi, päällystetty ulkoseinää, pinnoitettu viemärit, uusittu vessanpöntöt, ja vielä olisi edessä ainakin porrastasanteiden pintojen uusiminen... 

Koska olemme vuokralla, tieto näistä remonteista tulee vain ilmoitusasiana (sekä isännöitsijältä että urakoitsijalta että remontin kalleuteen vedoten vuokraa korottavalta omistajalta - naapurilta vuokraa pudotettiin, kun remontti aiheuttaa haittaa, krhm). Vaikka tiedän, että remonttimiehet asuntoomme tullessaan ovat hyvällä asialla, oman kodin rauhan rikkoutuminen on silti häiritsevää - en uskalla edes ajatella, miltä tuntuisi joutua murtovarkauden kohteeksi.
 

Viime viikkoina on rapussamme tehty tuota viemäripinnoitusta ja wc-pönttöjen vaihtoa. Mukavaahan tässä on se, ettei meillä tehdä "oikeaa" viemäriremonttia, joka käytännössä tarkoittaisi joko tolkutonta epämukavuutta hyvin pitkäksi ajaksi tai evakkoon lähtemistä. Nyt olemme päässeet aina muutaman päivän viemärin käyttökielloilla (nimenomaan päivän, illalla on viemäreitä saanut käyttää). 

Tuli sitten vihdoin oman asuntomme vuoro. Etukäteistiedon mukaan keskiviikkoaamusta torstai-iltaan olisi ehdoton viemärien käyttökielto, myös iltaisin, ja vessanpöntöt liimattaisiin paikalleen lopuksi ja niiden pitäisi saada kuivua vuorokauden. No, ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Kuulemma tätä taloa rakennettaessa on ensimmäinen rakennusfirma tehnyt konkurssin, ja rakennus on polkaistu loppuun niin halvalla kuin suinkin. Siksi siis keittiössämme ei yksi kaapinovi kunnolla aukea, kun lista on laitettu senttiä liian lähelle, eikä kaikkiin seinissämme oleviin pistorasioihin tule virtaa - ja putkimiesten mukaan kylppärin kaato on päin seiniä, "viemäreissä ei ole mitään järkeä" (viemäriputkea saattaa olla 12 metriä paikassa, jossa sitä olisi normaalisti 3-4 metriä), jne.
 

Tämän kaiken seurauksena meidän viemärittömyytemme kestikin perjantaiaamupäivään. Elimme siis mökkielämää kerrostalossa: meillä oli hanallinen kanisteri ja wanha kunnon laskiämpäri käsienpesua varten, ja kävimme vessassa alakerrassa (positiivistahan on se, että hissi toimi, enkä minä ole enää kahden sauvan varassa). Vettä sai hanasta toki laskea, mutta ei viemäriin.

Alakerrassa pesutuvan vessa oli niin saastainen, että eräs klassinen käkisalmelaisravintolankin vessa oli siihen verrattuna luksusta! Mutta onneksi saunatilojen yhteydessä oleva toinen vessa oli aika siisti. Emme ole aiemmin käyneet taloyhtiön saunatiloissa eikä niitä meille edes asuntonäytön yhteydessä esitelty, kun tässä vuokra-asunnossamme on oma sauna. Niihin tutustuminen olikin nyt elämys. Itse sauna(kin) on remontissa (yllätys), mutta suihkut käytössä. Harmittaa, että en ymmärtänyt ottaa kameraa mukaan! Nuo pesutilat ovat täydellinen jäänne 1970-luvulta keltaisine seinä- ja ruskeine kuusikulmaisine lattiakaakeleineen. Vain suihkuhanat on käyttövesiputkien uusimisen yhteydessä vaihdettu. 

En ole ikinä nähnyt niin sokkeloista ja outoa pesupaikkaa: valokatkaisijat ovat missä sattuu, kummallisia nurkkauksia on joka puolella, ja koko systeemi on lontoonkielellä creepy, äidinkielellä laittoo raistelemahan. Tosin positiivista oli se, että suihkussa oli painetta (meille neljänteen kerrokseen ei vesi tahdo jaksaa tulla oikein kovalla voimalla) ja yhdessä suihkukolossa oli seinissä tukitangot, mikä pelasti minun pesureissuni järjettömän liukkaalla lattialla. 

No, onhan tämä meidän omakin kylpyhuoneemme aika retro, kuten alemmasta kuvasta näette.

 

Mutta kyllä kuulkaa ihminen voi olla kiitollinen, kun perjantaina meillä oli käytössä jokainen viemäri ja toinen vessanpönttö, toinenkin jo eilen. Toki mökkivierailuilla käyn kiltisti ulkohuusissa ja jossakin halvassa hostelissa yhteisvessassa käytävällä, mutta kun kyse on omasta kodista, sitä on aivan kuin tottunut tiettyihin mukavuuksiin. (Tässä kohtaa on kyllä annettava iso peukku työmiehille. Minä en tavannut heitä, mutta Samin mukaan olivat oikein ystävällisiä, fiksuja ja auttavaisia, toisin kuin talvelliset sähköpojat. Katsokaapa nyt vaikka sitä, miten äärettömän huolellisesti olivat suojanneet lattiat ennen töiden aloittamista.) 

Eilen sitten riehuimme kuin pienet eläimet. Kaikki viemäreille vievät matot oli pitänyt kääriä pois ja allaskaapit sekä kylpyhuone ja vessa tyhjentää. Niinpä nyt oli mainio tilaisuus imuroida ja pestä paikat kunnolla. Kyllä, minä pystyin pesemään lattiaa, kun Sami siirsi vesisankoa! Lisäksi tavarat tuli järjesteltyä, kun niitä laittoi takaisin kaappeihin, ja Sami innostui vieläpä tamppaamaan kääröllä olleet matotkin. 

Jalkani sain kipeäksi, mutta ainakin meillä on hetken siistiä. Ja ilmeisesti juuri nyt ei ole tulossa mitään sellaista remonttia, jonka takia tultaisiin asuntoihin. Oma koti kullan kallis!

2 kommenttia:

  1. Onneksi se on ohitse ja voitte nauttia siististä kodista ja lämpimästä syksystä!

    VastaaPoista
  2. Se on nyt ohi ja hoidettu. Olen iloinen puolestanne. Ja onneksi hissi toimi.

    VastaaPoista