Kaisan tuumookset jatkuvat. Jos seurasit nyt salasanan takana olevia Kaisan tuumooksia ja Kaisan uusia tuumooksia, tunnetkin jo minut. Osa tämän blogin postauksista on siirretty Uusista tuumooksista syksyllä 2011, joten älä ihmettele mainintoja vanhasta blogistani teksteissä. Käsitöiden suhteen olen ihan Kerällä. Mukana menossa paras puoliskoni Sami, puhetta ymmärtävä prinsessa Stella ja mättäältä poimittu pikkukissa Mustikka. Porukassa hengaavasta ystävästäni OI:sta voit lukea lisää täältä.

keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Köppäsempi juttu!


Kaikki ne pohjalaiset nostakoot kätensä, jotka lukivat otsikon kahdella ä-kirjaimella, "Köppääsempi juttu". Nyt ei kyse ole kuitenkaan kerrankin OI:sta tai mistään muustakaan köppääsestä eli tympeästä, ikävästä tai typerästä, vaan Köppäsestä. 

Köppänen on satuhahmo, joka kuuluu körtti-örkkien sukuun ja on muutaman vuoden ajan seikkaillut Herättäjä-Yhdistyksen julkaiseman Hengellisen Kuukauslehden lastensivuilla. Sekä sen ulkonäön että nimen ovat lapset itse keksineet. Olen fanittanut Köppästä alusta pitäen, sillä tarinat ovat parhaimmillaan juuri niitä, joista lapsi ja aikuinen ymmärtävät eri asioita ja joissa he nauravat eri asioille.

Nyt noista Merja Kaivo-ojan, Anna Varjon, Kaisa Viirimäen ja Riitta Yliluoman kirjoittamista mainioista kertomuksista on ilmestynyt kirja Köppäsen matkassa - lasten seuratarinoita. Sain lukea sen jo keväällä vielä toimistolla ollessani vedoksena, ja kyllä hartaasti toivoin, ettei kukaan ilmestyisi kynnykselleni, kun itkin ja nauroin ääneen Köppäsen ääressä.
Köppänen asui useampia vuosikymmeniä Sannin mumman Siionin virsien välissä. Kun Sanni sai pettymyksekseen mummalta syntymäpäivälahjaksi vain vanhan kirjan täynnä "ikivanhoja jollotuksia", sieltä putkahtikin esiin oudon vinksallaan oleva ötökkä, joka puhuu varsin erikoisesti - vähemmälläkin sitä alkaa puheeseensa ripotella Siionin virsien säkeitä! Lisäksi se on varsinainen persoona. Lainataanpa tähän Köppäsen omaa tekstiä Sannin ystäväkirjassa:
Mistä minut tunnistaa: Oranssi kangasturkki, eripariset korvat, mestaristason veisaaja, ylittämätön Siionin virsien muistaja ja muutenkin vaatimaton. Lainaanpa tässä virren 161 sanoja: Salattu kauneus. Ei ulkonaista maailman koreutta turhamaista.
Köppänen on siis "maan päällä muukalainen" ja joskus aika konkreettisestikin pihalla, mutta monissa asioissa se on myös Sannia viisaampi. Yhdessä tämä parivaljakko selviää arkisista seikkailuista, sekä niistä naurattavista että itkettävistä.

Ilokseni pääsin ihan työni puolesta tekemään Köppäsestä mainosvideota. Köppäsen matkassa kun on siitä kiva kirja, että siellä on tarinoiden lisäksi ohjeet oman Köppäsen ompelemiseen ja lisäksi Löytyn Jaakon tekemä laulu Körtti-Köppänen. Videolla laulun esittää Milja Lehtimäki äitinsä Suvi Lehtimäen säestämänä.
Jos Köppäsen seikkailut kiinnostavat, kirjan voi ostaa Herättäjä-Yhdistyksen verkkokaupasta tai Vantaan herättäjäjuhlien juhlatorilta tai Lapualta Herättäjän kirjakaupasta. Hinta on 15 € + mahdolliset toimituskulut. (Ja jos menet Vantaalle herättäjäjuhlille, voit Hengellisen Kuukauslehden kojulta ostaa lasten Köppäs-t-paidan ja valmiin Köppäs-hahmon lähetystyön hyväksi.)

Köppäsestä kirjoittaa Tirpuunen, jolla myös taitaa olla jotakin tekemistä tämän körtti-örkin kanssa... ;)


2 kommenttia:

  1. Kyllä köppäänen on tuttu sana lapsuudessa. Älä ny oo köppäänen. Sano ny mitä se tarkoottaa suameksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla tekstissä se selitetään: tympeä, ikävä, typerä. Sitänei kuitenkaan siis ole yhdellä ä:llä kirjoitettava Köppänen. :) Jonkun lapsen mielikuvitusta lienee sana kutkuttanut, kun sitä körtti-örkille nimekai ehdotti!

      Poista