Kaisan tuumookset jatkuvat. Jos seurasit nyt salasanan takana olevia Kaisan tuumooksia ja Kaisan uusia tuumooksia, tunnetkin jo minut. Osa tämän blogin postauksista on siirretty Uusista tuumooksista syksyllä 2011, joten älä ihmettele mainintoja vanhasta blogistani teksteissä. Käsitöiden suhteen olen ihan Kerällä. Mukana menossa paras puoliskoni Sami, puhetta ymmärtävä prinsessa Stella ja mättäältä poimittu pikkukissa Mustikka. Porukassa hengaavasta ystävästäni OI:sta voit lukea lisää täältä.

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Omaan tahtiin

Voi mikä ylellisyys, kun uudenvuoden juhlinnan jälkeen ei heti tarvinnutkaan painua töihin, vaan joulusta saa oikeasti nauttia loppiaiseen asti!

En ole koskaan harrastanut uudenvuoden lupauksia, mutta hyviä suunnitelmia toki voi aina tehdä. Vuonna 2013 niihin kuuluu tietysti kuntosaliharrastuksen jatkaminen. Viime perjantaina sain nimittäin vihdoin henkilökohtaisen saliohjelmani (tapaamisia ehdittiin sopia pariinkin otteeseen, mutta ensin sairastuin minä ja sitten ohjaaja).

LadyLinen jäsenelle siis räätälöidään henkilökohtainen ohjelma tämän omien toiveiden ja lähtökunnon mukaisesti. Ohjaaja haastattelee jäsenen, kysyy mikä tällä on tavoitteena, onko rajoituksia tai muita toiveita. Minä tietysti kiikutin ohjaajalle luettavaa, ja tavoitteeksi sanoin yksinkertaisesti sen, että jaksaisin paremmin. Todella hyvin hän oli ottanut rapaisen lähtökuntoni ja luuni huomioon. Laitteita ei tietysti ole suunniteltu 142-senttisille, mutta ohjaaja löysi minulle silti muutaman sopivan.

Ohjelmaa varten jäsen saa erikoisvalmisteisen muistitikun, jonne ladataan ohjelma. Tikun avulla voi salin päätteiltä tarkistaa, mitä pitikään tehdä seuraavaksi (kuntoilulaitteetkin kyllä kertovat sen setin päätyttyä, mutta esim. minun ohjelmassani on käsipainoilla ym. tehtäviä liikkeitä, jotka pitää itse merkitä päätteellä tehdyiksi). Kun tikun syöttää ohjelmaan sisältyvään kuntoilulaitteeseen, se kertoo, millä painoilla on tehtävä ja montako toistoa, laskee lepotauon ja tsemppaa uuteen settiin. Kone ei myöskään laske mukaan liian kevyesti tehtyä pinnistystä: liikkeen on oltava tarpeeksi huolellinen, jotta se tulisi mukaan.

Näiden modernien laitteiden ja päätteen käyttö vaatii jonkin verran englannin (päätteiden ohjelma on suomenkielinen, mutta laitteet puhuvat vain ingliskaa) ja tekniikan osaamista, ensimmäisellä kerralla olin aika lailla pallo hukassa, vaikka minua oli alkuun opastettukin. Tänään olin treenaamassa toisen kerran, ja nyt homma alkoi jo sujua. Useimpien muiden ihmisten töihinpaluusta oli se hyöty, että keskellä päivää salilla oli varsin rauhallista - mutta silti jouduin vähän muuttelemaan laitejärjestystä, kun tavoittelemani olikin jo varattu. Onneksi ohjelma ei tästä loukkaanu, vaan kuittaa treenit tehdyksi "väärässäkin" järjestyksessä.

Pääteohjelmassa on myös viestitoiminto, jolla voi lähettää omalle ohjaajalleen terveisiä. Esimerkiksi minä laitoin perjantaisen ensikerran jälkeen ohjaajalleni pyynnön, että pudottaisi rintaprässissä joko vastuksia tai toistoja, kun vasen vintturakäteni ei jaksanutkaan tehdä 2 x 20 toistoa 10 kilolla (!). Toiveeni olikin toteutunut, tänään tehtiin 2 x 20 toistoa 7,5 kilolla, ja sen jaksoin. Ymmärtääkseni ohjelmaa muutenkin päivitetään kuukausien kuluessa sen mukaan, mitä kasvava kunto vaatii.

Ensimmäisen kerran jälkeen olin niin kipeä, etten kyennyt vielä sunnuntaina uudelleen treenaamaan, kuten olin aikonut. Melkolailla lihaksissa tuntuu nytkin, sillä myönnän, että venyttely ei ole minun paras lajini, minkä lisäksi tulin suoraan kotiin suihkuun enkä jäänyt salille saunomaan ja pehmittelemään paikkoja. Haaveilenkin siitä, että pystyisin ajoittamaan treenit juuri ennen shindo-tunteja, jotta myös venyttely tulisi kunnolla hoidettua. Silti luulen, että treenauksesta tulee säännöllinen osa elämääni: siinä saan ihan oikeasti tehdä töitä omaan tahtiin.

Parannusta kaipaisin sen verran, että olisi kiva saada oma ohjelma myös paperille tulostettuna. Minullakin on peräkkäin kolme sarjaa, joita ei tehdä laitteilla, enkä viitsisi joka välissä rampata päätteeltä tarkistamassa, että kuinkas monta toistoa ja montako settiä jajajaja... Myös itse vastusten säätämiseen kaipasin vähän ohjeistusta, ja niistä aionkin vielä kysyä (eli laitetaanko viiden kilon välein olevilla punnuksilla 7,5 kg vastus niin kuin minä sen tein).

LadyLinen kevätaikataulu alkaa ohjattujen ryhmien osalta heti loppiaisen jälkeen 7.1., Seinäjoen salin ohjelman voit kurkata täältä.

Muuten lomailu jatkuu semirentoiluna: juuri äsken kävin läpi työsähköpostit ja reagoin kiireellisimpiin. Puoliksi syyllinen olo, kun olen vain kotona ja muut ovat jo palanneet töihin. Tiedän tarvitsevani näitä (ihan oikeasti ansaittuja) kunnon taukoja, jotta jaksan, varsinkin, kun seuraavasta oikeasta lomasta ei ole tietoa.

Reipasta loppuvuotta teillekin!

8 kommenttia:

 1. Hieno kuntosali siellä!
  Hiljaa mäessä! Siitä se lähtee!
  Tsemppiä vuoteen 2013 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en enää valita kyllä että olisi kallista, kun miettii mitä palveluita sillä rahalla saa...

   Poista
 2. Kiva lukea kuntosalikokemuksistasi.
  Tuttava suositteli kuntosalia; hänellä se on tärkeä osa elämää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulee minullekin. Mitään paineita en kyllä aseta, kun tunnen itseni ja tiedän, että alkuinnostusta seuraa kovin usein kyllästyminen...

   Poista
 3. Kuulostaa todella hienolta paikalta! Mun pitää käydä nyt katsastamassa kirkonkylän uusi sali, tuli oikein hinku salille. En ole käynyt kymmeneen vuoteen, kun täällä on ollut vain voimanostajien pulju...
  Kunnollinen venyttely on tärkeää, vaikka tunnistan tuon tarpeen päästä nopeasti treenin jälkeen kotiin. Hyvä ajatus ajoittaa salitreeni shindon alkuun. Hyvä Kaisa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. LadyLine on nimenomaan sen takia niin ihana, että se on vain naisille: ei mitään voimanostajia siellä seassa... :)

   Kun aikoinaan harrastin aktiivisesti uintia, venyttelin aina lopuksi uimahallin saunassa. Nyt pitäisi ottaa sama tavaksi (LL:lla on sekä tavallinen että infrapunasauna) mutta kun vain on niin helppo hypätä toppapukuun ja hurauttaa kotiin omaan suihkuun...

   Poista
 4. Voi kauheeta miten kuntoilukin on nykyään teknistä! Tsemppiä sulle kunnonkohottamiseen. Olin äsken kovin tyytyväinen itseeni tultuani sauvakävelylenkiltä, mut nyt se tuntuu kovin vaatimattomalta... No joka tapauksessa parempi ku ei mitään liikuntaa ollenkaan! Tavoitehan on mulla ihan sama - et jaksais paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, se teknisyys antaa tavallaan vähän lisäinnostusta. :) Todennäköisesti sun sauvakävelylenkki oli paljon tehokkaampi!

   Poista