Kaisan tuumookset jatkuvat. Jos seurasit nyt salasanan takana olevia Kaisan tuumooksia ja Kaisan uusia tuumooksia, tunnetkin jo minut. Osa tämän blogin postauksista on siirretty Uusista tuumooksista syksyllä 2011, joten älä ihmettele mainintoja vanhasta blogistani teksteissä. Käsitöiden suhteen olen ihan Kerällä. Mukana menossa paras puoliskoni Sami, puhetta ymmärtävä prinsessa Stella ja mättäältä poimittu pikkukissa Mustikka. Porukassa hengaavasta ystävästäni OI:sta voit lukea lisää täältä.

sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Työtä ja juhlaa

Hyvää isänpäivää! Eilen kyselin, mihin mahtaa kuvassa ylläni ollut puku liittyä. Körttipukua moni aavisteli, mutta ei tuo nyt sentään ihan 1700-luvun tyyliä ollut! :) Körttipuvun mallia voi katsoa vaikka täältä.

Vain Seija tiesi oikein, ja hänkin oli lukenut tämän päivän lehteä. Puku liittyi tosiaankin siihen, että olin töissä eilispäivän. Klo 9 aamulla hyppäsin työkaverin kyytiin, käytiin lastaamassa autot työpaikalla ja ajeltiin Ylihärmän Pakan kylätalolle, josta kotiuduttiin iltakuudelta. Siinä välillä vietettiin Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten 100-vuotisjuhlaa. Koska juhlapaikkaan mahtui vain rajallinen määrä väkeä, juhla oli kutsutilaisuus maakunnan naisosastojen edustajille.

Miksikö Ylihärmän Pakan kylässä? Koska Etelä-Pohjanmaan ensimmäinen maamiesseuran naisosasto (= maatalousnaiset) perustettiin 10.11.1912 Vöyrin-Ylihärmän maamiesseuraan, joka on nykyään yhtä kuin Pakan kyläseura.

Sain olla mukana sekä tulevan tiedottaja-historiantutkijan että nykyisen historioitsijan ominaisuudessa: ohjelmassa oli esitykseni maa- ja kotitalousnaisten kuluneista sadasta vuodesta (ja vähän ylikin), minkä lisäksi paiskin töitä kameran kanssa. Osa meistä järjestäjistä ja yleisöstä oli pukeutunut vanhoihin maa- ja kotitalousnaisten järjestöpukuihin. Omani oli tosiaan lainapuku ja siksi liian pitkä, kuten joku arvelikin. En ole enää se langanlaiha tyttönen mikä joskus olin, ja jouduin ottamaan horisontaalisesti leveämmän vaatekappaleen kuin mihin vertikaalinen pituuteni olisi sopinut. Oikeasti tämä 1980-90-luvuilla käytössä ollut hame yltäisi polven alapuolelle, kuten seurassani olevilla rouvilla (kun en kysynyt kuvalle julkaisulupaa, suttasin kasvot).


Saapuipa juhliin eräs aivan ensimmäisen eli vuoden 1937 mallin mukaisessa järjestöasussa!Tässä vähän kuvasaldoa juhlan tiimoilta, jos olisin muotibloggaaja, käyttäisin tästä kai nimitystä "sneak peak". Maanantaiksi yritän saada työblogiini ihan asiallisen (? :) jutun aiheesta.
Ja ettei totuus unohtuisi... :)


16 kommenttia:

 1. Hienot esillepanot ja tuo on aina kiva, että juhlaan sisällytetään jokin työpaja/aktivointiosuus, ettei mene aivan patsasteluksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patsastelu oli kyllä kaukana näistä kemuista, huumoria riitti ja kaikilla oli mukavaa!

   Poista
 2. Mummini oli aktiivinen "maatalousnainen" ja tämä postaus toi mukavia muistoja mieleen, kiitos! Ihanin (vaikket kysynytkään) asetelma mielestäni on tuo ylimmäinen yksinkertaisuudessaan kaunis kynttilä missä havuja & viljoja ympärillä. Suloista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita havuasetelmia oli kaikissa pöydissä. Kun menin saliin, jossa MK-naisten toiminnanjohtaja ja harjoittelijat olivat jo perjantaipäivän riehuneet, leukani ihan loksahti, niin mielettömän upeita olivat pitkät valkoliinaiset pöydät, joissa oli valkoiset kynttilät havu- ja viljakoristein.

   Poista
 3. No jee :) Meirän toimittaja oli siellä kans. Olisin tullu itte, mutta oon sairaslomalla. Kiva odottaa keskiviikon lehtä, mitä se Anu on sieltä saanu irti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin että oli teiltä. Kyykisteli ihan mun jalkojen juuressa. :) Kiva että peräti kaksi toimittajaa oli paikalla (Ilkkakin ensimmäiset minuutit)!

   Poista
 4. Käly kuuluu tuohon samaan maatalous naisten porukkaan, tuolla itä-Suomessa.
  Teillä on ollut tosi komeet juhlat.Kaikki niin hienosti laitettu esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka en koristeluun muuten osallistunutkaan, niin multa taidettiin kysyä, mikä olisi jokin perinteinen koristelumuoto, ja sanoin että havujahan on aina suurissa juhlissa käytetty. :) Upeaksi olivat paikat laittaneet.

   Poista
 5. Minäkin liityin vanhoilla päivillä, 7vuotta takaperin, Isonkyrön Alapään maatalousnaisiin (siihen asti kuuluin kaupunkilaisnaisiin ;))Nimi on nykyään Isonkyrön Alapään MAASEUTUNAISET, mutta eihän nimi naista pahenna :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sitä nimeä tosiaan jossakin käytetään? Tarkoitus kai oli muuttaa koko järjestö maaseutunaisiksi, mutta piirijohtokunta pelkäsi että te kaupunkilaisnaiset tunnette itsenne torjutuiksi... :)

   Poista
 6. Hienot pöydät! - Oliko kenelläkään semmoista viininpunaista asua 50-luvulta? En muista, oliko se leninki- vai essukangas, mutta ainakin jommassa kummassa oli pystyraitoja. En muista, vaikka koko lapsuuteni katselin sitä äidin ja mummin päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt harmittaa, sillä näin niitä viininpunaisia asuja laatikon pohjalla kun olin sovittamassa pukua itselleni. Paikalla ei silloin ollut ketään asiasta tietävää, joten en tohtinut ruveta sovittelemaan sellaista pukua, kun se näytti kovin vieraalta... Höh. Jos olisin löytänyt sopivan kokoisen, meillä olisi ollut paikalla pukulinja 1930-luvulta nykypäivään, kun toiminnanjohtajalla oli Naisvoimaa-paita!

   Poista
  2. Muistan myös sinapinkeltaisen värityksen. Olisikohan se ollut viininpunaisen jälkeen tai samaan aikaan?

   Poista
  3. Apua, nyt meni vaikeaksi. Sinapinkeltaista en nähnyt työpaikan varastoissa enkä kenenkään yllä.

   Poista
 7. Lapualla luetaan (netti-)lehdet tarkkaan ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva, että Ilkasta tultiin paikalle, vaikka olikin lauantai! Ja ainakin kahteen paikallislehteen olisi tulossa juttu.

   Poista