Kaisan tuumookset jatkuvat. Jos seurasit nyt salasanan takana olevia Kaisan tuumooksia ja Kaisan uusia tuumooksia, tunnetkin jo minut. Osa tämän blogin postauksista on siirretty Uusista tuumooksista syksyllä 2011, joten älä ihmettele mainintoja vanhasta blogistani teksteissä. Käsitöiden suhteen olen ihan Kerällä. Mukana menossa paras puoliskoni Sami, puhetta ymmärtävä prinsessa Stella ja mättäältä poimittu pikkukissa Mustikka. Porukassa hengaavasta ystävästäni OI:sta voit lukea lisää täältä.

maanantai 20. elokuuta 2012

Kirjaston kurkkijat

Tänään avataan Seinäjoen uusi kirjasto Apila. Jo oli aikakin! Vanha aaltovaasiparka kun on ollut - miten sen nyt sanoisi - aika surkea näinkin ison kaupungin asiakaskunnalle.

Eilisellä ravintolapäivä-kävelyllä kävimme ihmettelemässä myös uutta kirjastoa ulkoapäin, kuten moni muukin utelias kaupunkilainen. Avajaisiin emme pyri, työkaverini sanoin siellä kun tuskin mahtuu edes kääntymään, niin että sisäkuvia saatte odottaa myöhempään. 


Toisin kuin vanhassa kirjastossa, täällä on tilaa ihan olla vaan, kuulemma kahvilakin löytyy. Sisällä näkyi soutulavittoja - toivottavasti on myös keinumattomia, minä kun tulen niissä merikipeäksi. (Ja tämä ei ole vitsi, ihan totta! :)


Kirjaston ulkonäkö on herättänyt polemiikkia jo etukäteen. Sami tiivisti hyvin: "Ei tämä läheltä katsottuna niin kauhean ruma ole." Kuulemma kupari vanhenee kauniisti...


Sisäänkäyntiseinän ikkunan läpi räpsäisin muutaman huonolaatuisen kuvan. Osin varmaan käytännön syistä eli eri tavoin auki olevien kirjasto- ja lehtilukualueen erottamiseksi tilat ovat eri tasoissa.


Ja kuvissa näkyy kaide! Olen nimittäin pohtinut etukäteen, miten tämä ultramoderni monitasoinen rakennus mahtaa palvella meitä huonojalkaisia. Valitettavan usein kun arkkitehdit ajattelevat, että esteettömyys = pyörätuoliluiska tai hissi. Tietysti molemmat tarvitaan, mutta lisäksi tarvittaisin jotakin pientä ja halpaa: metallinen tai puinen tanko porrasseinään. Kaide. Me, jotka onneksemme emme vielä tarvitse pyörätuolia mutta olemme huonokinttuisia, pystyisimme käyttämään hyvin rappuja, joissa olisi kaide. Tai edes joku pykälä, josta ottaa kiinni. Heräsi toivo, että minäkin pääsen tuonne kirjapuolelle!


Huomasin, että Samille on vuosien mittaan kehittynyt aito OI-katse. Hän viittasi kirjaston edustaan, joka on täysin töyssytön, mutta viettää alaspäin. "Tämä ei ole kiva liukkaalla", hän totesi ja puisti päätään. Toivotaan, että uuteen kirjastoon satsattaisiin myös hiekoitussoraa!


Kaikkineen tuo sisäänkäynti on hieno, vaikka ympäristö on vielä viimeistelemättä. (Ihmettelin vähän noita pieniä, harvakseen aseteltuja laattoja, joiden välistä puski heinää. Jääkö etu tuollaiseksi? Älkää pyrkikö kirjastoon piikkikoroissa kesällä ja varokaa epätasaista maastoa talvella!) Kirjastoon siis kuljetaan teatterin ja vanhan virastotalon välistä Alvar Aallon katua, ja siellä on myös parkkipaikka! Vanhassa kirjastossa asiointiani kun on haitannut autopaikkojen puute erityisesti silloin, kun on pitänyt vain pikaisesti hakea varattu kirja. Jos kirjastoon menee rauhassa olemaan, sinne viitsii paremmin kävellä kotoa tai kauempaa parkista.


Vasemmalla teatterin nurkkaa, keskellä vanha kirjasto ja Lakeuden risti, oikealla uusi kirjasto. Hyvin tuo uusi rakennus istuu Aalto-keskukseen.


Kirjastosta rakennusvaiheessa voit kurkkia kuvia täältä. Edit 20.8.: Mallilla on jo sisäkuvia.

7 kommenttia:

 1. Olin tänään matkustajana auton kyytissä klo 16 aikoihin Kirkkokadulla. Vilaustakaan ei näy kirjastossa, on niin hyvin siellä taskussa. Mutta voi sitä autojen määrää, kaikki kadun reunat olivat täynnä silmän kantamattomiin ja joka suuntaan.
  Ehtiihän siihen tutustua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin vähän arvelin, että ne pärjäävät siellä ilman meitäkin. :) Onhan tässä nyt vaikka kuinka aikaa käydä rauhassa ihmettelemässä. Mallilta oli hyvä veto siirtää tikkuajat kirjastoon!

   Poista
 2. Kävimme kirjastossa klo 12.50 jälkeen. Tarkoitukseni oli katsoa Tikkuajille sopivaa paikkaa. Yllättävän vähän siellä oli ihmisiä. Kirjaston parkkipaikallekin olisi auto mahtunut, mutta tuumimme sen olevan täysi ja parkkeerasimme kirkon pihaan, Koulukadun varteen!
  Oli kaide alakertaan, mutta ihan yhtä piei WC siellä kuin Valtuustosalin vessakin! Löysimme myös WC-kylttejä, muttei ovea; yhdet saranat.
  Kahvilan tarjonta tuossa vaiheessa näytti vähäiseltä, mutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän jutun mukaan väkeä oli ollut rutkasti, mutta lienevätkö sitten kaikki häipyneet ahtauden vuoksi? Kiva kumminkin, että mahduitte kääntymään! :)

   Tuo vessa-asia kuulostaa mielenkiintoiselta. Kahvilaa vähän epäilinkin, mutta jospa se olisi vaan alkukankeutta?

   Poista