Kaisan tuumookset jatkuvat. Jos seurasit nyt salasanan takana olevia Kaisan tuumooksia ja Kaisan uusia tuumooksia, tunnetkin jo minut. Osa tämän blogin postauksista on siirretty Uusista tuumooksista syksyllä 2011, joten älä ihmettele mainintoja vanhasta blogistani teksteissä. Käsitöiden suhteen olen ihan Kerällä. Mukana menossa paras puoliskoni Sami, puhetta ymmärtävä prinsessa Stella ja mättäältä poimittu pikkukissa Mustikka. Porukassa hengaavasta ystävästäni OI:sta voit lukea lisää täältä.

sunnuntai 14. elokuuta 2011

Aika matkoilla

Ihan ensiksi: kauppalani on liittynyt maakuntaliittoon eli Blogilistalle. Jos haluat seurata toilauksiani sitä kautta, pääset oikealle sivulle tästä linkistä. Myös oikean sivupalkin nappi vie ymmärtääkseni perille - olen itse käyttänyt jo vuosia vain Google Readeriä, joten olen pikkuisen pihalla Blogilistan nykyisistä toiminnoista. Jos käytät Readeriä tai muita lukijoita, huomaathan tilauspainikkeet.

Suurkiitos kommenteista ja onnitteluista! On oikeasti aika pelottavaa ajatella, että olen kohta blogannut viisi vuotta. Yhtä aikaa bloggaamisen aloittaneen Tatsin kanssa juuri Facebookissa muistelimmekin sitä loppukesää 2006, pävitysintoa ja yhteisöllisyyttä. Totta kai yhteisöllisyys jatkuu edelleen, mutta bloggaajien ja aihepiirien määrä on kasvanut niin suureksi, että enää on mahdotonta "tuntea" lähes kaikkia bloggaajia, kuten tuolloin.

Eilen olimme tosiaan Östermyra-tapahtumassa Törnävän kartanon ja maakuntamuseon alueella. Erityisesti minua kiinnosti se, että tämänvuotisen kartanon historiasta kertovan näytelmän aiheena oli G. A. Wasastjerna. Hän kun kuuluu eräänlaisena taustahenkilönä myös siihen historiaan, jota nyt työkseni kirjoitan. Wasastjernan elämä oli kuin suoraan nykypäivän televisiosarjasta, huimaa nousua ja menestystä ja rahaa, sitten romahdus ja traaginen loppu. Hän ehti kuitenkin saada aikaa niin paljon, että siitä olisi riittänyt ansioluetteloa useammallekin miehelle. Olisiko Tampellaa tai Seinäjoen seurakuntaakaan syntynyt ilman häntä!

Näytelmän seuraamisessa auttoi se, että tiesin Wasastjernan elämän perusasiat jo valmiiksi. Tällaisissa esityksissä, joissa noin 60 vuotta supistetaan vähän yli tuntiin, joudutaan aina tiivistämään ja paljon. Mutta silti nämä esitykset ovat mielestäni parasta historianopetusta! Onhan se nyt ihan eri asia, jos herrat kerääntyvät päivällisen jälkeen viinilaseineen keskustelemaan Suomen siirtymisestä hopeamarkkaan, kuin jos pitäisi lukea asiaa taloushistoriasta...

Olimme ensimmäisessä näytöksessä klo 12, ja siinä oli kovasti tilaa (kuten olimme toivoneetkin, koska viime vuonna kaikki halukkaat eivät olleet edes mahtuneet mukaan). Toivottavasti muissa näytöksissä oli enemmän väkeä. Vielä tänään Sata rautaa tulessa -näytelmää ehtii katsomaan klo 14 ja 16. Näytelmä on osa jo monta vuotta jatkunutta perinnettä, jossa joka vuosi käydään draaman keinoin läpi pätkä Törnävän kartanon historiaa. Poikkeuksellisesti tänä vuonna uusittiin (monimielisesti uusittiin, kuulin jonkun sanovan että esitystä oli vähän muutettu) viimevuotinen näytelmä juuri sen takia, että kaikki halukkaat pääsisivät sen näkemään.

Kartanon ja museon alueella oli paljon toimintaa myös lapsille, mm. "aikamatka" kartanon meijerikouluun 1870-luvulle. Kun ei ollut lasta jota lainata aikamatkalle, tietoni siitä perustuvat vain tämän päivän Ilkassa olleeseen lehtijuttuun (lyhennelmän kokosivun jutusta voi lukea täältä), ja hyvältä kuulosti. Vanha historianelävöittäjä sisälläni myhäilee tyytyväisenä. ;)

Mutta myös perinteinen historiankirjoitus puoltaa paikkaansa. Kiersimme kivinavetan hyvin tehdyn perusnäyttelyn Mihinä me ollahan ja lopuksi luonnollisesti museokaupan. Mukaan lähti Seinäjoen historian osat I ja II hintaan 15 € / kpl. Illan Sami vietti lukemalla ykkösosaa ja siteeraamalla ääneen parhaita paloja - lieneekö ainoa, joka on tosissaan lukenut pitäjänhistoriaa! Mutta voi niitä lapualaisten (= nurmolaisten) ja itäsuolaisten (= Ilmajoen Östermyra) 1500-luvun riitoja heinistä ja rajoista ja... Pientä ovat nykypäivän naapurikahakat niiden rinnalla.

Tänään voisi sitten vähän nauttia auringosta, ensi viikolle kun taas lupailevat sateita silloin sun tällöin. Piisaisi kyllä kovasti jo...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti