Kaisan tuumookset jatkuvat. Jos seurasit nyt salasanan takana olevia Kaisan tuumooksia ja Kaisan uusia tuumooksia, tunnetkin jo minut. Osa tämän blogin postauksista on siirretty Uusista tuumooksista syksyllä 2011, joten älä ihmettele mainintoja vanhasta blogistani teksteissä. Käsitöiden suhteen olen ihan Kerällä. Mukana menossa paras puoliskoni Sami, puhetta ymmärtävä prinsessa Stella ja mättäältä poimittu pikkukissa Mustikka. Porukassa hengaavasta ystävästäni OI:sta voit lukea lisää täältä.

sunnuntai 30. elokuuta 2009

Onko naisella sielu?

Jo alkukesästä seurakunnan naistyöstä vastaava pappi otti yhteyttä ja kyseli, josko voisin tulla pitämään alustuksen naisten virkistysiltaan Kesärannan leirikeskukseen elokuun viimeisenä iltana. Vaalihässäkkä oli silloin kuumimmillaan, joten halusin miettiä asiaa.

Kappalaisen soittaessa uudelleen sanoin, että voisin kyllä tulla, mutta mistä aiheesta puhuisin? Hän itse sitten ehdotti, että kun kerran olen historioitsija, kertoisin jotakin naisten elämästä ennen. "Mutta älä mitään suurta vaivaa näe, se on hyvin rento tilaisuus" - eli ilmeisesti naisväki nauttii seurustelun sakramentista enemmän kuin pitkistä esitelmistä. :)

Kun kahdeksan vuotta sitten tein Laihian seurakunnan historiaa, olin kerran naisten aamupalalla puhumassa naisten elämästä ennen ("ennen" tarkoittaa minun kielenkäytössäni siis suunnilleen Ruotsin vallan aikaa). Kysyin, saanko käyttää saman materiaalin, vaikka lähteinä siinä onkin Laihian kirkonarkisto. Sain luvan, voinhan selittää asian esitykseni alussa.

Onneksi minä säästän kaiken, niin että vanha runko löytyi (sen jälkeen monesti jo vaihtuneen) tietokoneen uumenista. Olen muokkaillut sitä niin, ettei Laihia pistä sieltä liiaksi silmään, vaan puhun naisen asemasta ja elämästä yleisesti 1600-1800-luvuilla.

Toisaalta varsin herkullisia älyttömyyksiä (tiesittekö, että huoruudesta langetettiin miehelle kaksinkertainen sakko naiseen verrattuna, koska mies oli viettelijä ja nainen vain heikkouttaan langennut? Mutta että aviopari saattoi päästä vihille, vaikka miehen lukutaito olisi ollut vajavainen, jos morsian lupasi opettaa häntä?), toisaalta pitää koko ajan muistaa, että kyse oli aikakauden normaalista sääty-yhteiskunnasta. En pidä siitä, että historiaan ja menneiden sukupolvien ihmisiin suhtaudutaan kuin johonkin eksoottiseen eläimeen: "Ajatella, että ne osasivat jo silloin!" Osasivat takuulla monia asioita paremmin kuin me.

Kun pohdimme yhdessä kappalaisen kanssa vetävää otsikkoa alustukselleni, heitin tuon otsikon kysymyksen "Onko naisella sielu?" Tarinan mukaan sitä olisi pohdittu 500-luvun kirkolliskokouksessa. Tosin ilmeisesti kyse oli todellisuudessa kieliopillisesta pohdinnasta eli siitä, voiko naisesta käyttää samaa ihmistä merkitsevää latinankielistä homo-nimitystä kuin miehestä.

Joka tapauksessa tarina on hauska ja otsikko herättänyt huomiota. Kun paikallislehden toimittaja soitti ja kysyi muistiinpanojani avukseen, kun tulee huomenna tekemään tilaisuudesta juttua, totesimme, että naisen sielusta on mustaa valkoisella, mutta miesten sielun olemassaoloa ei kukaan ole todistanut... ;)

Niin että huomenna sitten puhumaan. Vähän jännittää, kun puhetilaisuudet ovat viime vuosina jääneet harvemmalle (ja hyvä niin - puheen valmistaminen vie tolkuttomasti aikaa). Kirkollisten ilmoitusten maininta tilaisuudesta on mennyt minulta ohi, mutta ilmeisesti siellä oli todettu, että kirjailija Kaisa Ikola puhuu. Huoh. Minä parka kun en ole julkaissut mitään kaunokirjallista vuoden 2000 jälkeen - ja olen koettanut välillä kovastikin rimpuilla irti kirjailija-käsitteestä. Kun aloitin työtäni Laihialla arkana vastavalmistuneena historiantutkijana, ei ollut niin kovin luottamusta herättävää, kun lehdet kirjoittivat Hullu luokka -kirjoistaan tunnetun kirjailija Kaisa Ikolan tekevän Laihian seurakunnan historiaa. Että siinähän se kirjailee ja keksii juttuja omsta päästään... :)

Mielenkiintoinen ilta tulossa huomenna joka tapauksessa. Hyvää sunnuntaita!

12 kommenttia:

 1. Just tän aamun Hesarissa oli pieni juttu, miten Saudi-Arabiassa on perustettu oma YouTube, NaqaTube (kirjoitinkohan oikein), jossa ei ole naisia eikä musiikkia - ne sensuroidaan pois. Eihän me mitään olla, mitenköhän miehet pärjäis ilmanmeitä ;)

  VastaaPoista
 2. Heh, vaikka ihmiset kloonattaisiin niin, ettei naista tarvittaisi edes synnyttämään, niin aika äkkiä pojille tulisi hätä käteen... Naiset ovat yleensä ne, jotka katastrofitilanteissa pärjäävät. :) Olisi kiva tietää, mitä siellä NaqaTubessa on! :D

  VastaaPoista
 3. Kerran kirjailija, aina kirjailija! ;)

  Tuo huoruusjuttu oli mielenkiintoinen. Muslimimaailmassahan (ja vähän muuallakin) näkökulma on päinvastainen: mies on heikko ja lankeaa helposti, eivätkä naiset saisi altistaa häntä houkutuksille pukeutumisellaan ym.

  VastaaPoista
 4. Heh, olisi pitänyt aikanaan kirjailijavierailuilla muistaa varoittaa kaikkia kirjailijanurasta haaveilevia koululaisia siitä, että pitää varoa mitä toivoo, se voi vaikka toteutua... ;D

  Totta, mielestäni tuo sakkohomma oli jotenkin sympaattinen! Toisaalta se varmaan oli useimmiten nainen, joka jäi kiinni - oli vaikea todistaa miehen "vietelleen" mutta naisen "lankeemus" saattoi tulla hyvinkin näkyvästi esiin...

  VastaaPoista
 5. Minä olen luullut, että se oli nainen, jota enemmän rangaistiin. Eikä niin kauankaan aikaa sitten meilläkään. Tämä on 80-luvun alun tai ehkä 70-luvun lopun Suomesta. Silloinen ystäväni tuli lähteneeksi vieraisiin ja lemmitty oli työkaveri. Esimies passitti naisen uuden työpaikan hakuun, mies sai jatkaa hyvin alkanutta uraansa. Tiedän esimiehen perustelutkin, mutta niitä en uskalla kirjoittaa julki. Vastaavia muitakin tapauksia olen kuullut, mutta tämän ainakin tiedän olevan totta.

  VastaaPoista
 6. Niin kuin sanottu, minulle "vanhat ajat" ovat 1600-1800-lukua, tämä rangaistuskäytäntö oli voimassa muistaakseni tuolla aikaisemmalla vuosisadalla...

  VastaaPoista
 7. Seurakunnat sortuu helposti käyttämään titteleitä ja eriarvoistamaan ihmisiä. Meidänkin seurakunnassa kerran eräs OPETTAJA juonsi kauneimmat joululaulut. Kolleegojen kanssa mietittiin, miksi aina juuri opettaja tulee mainituksi (varsinkin kun se käsittää niin laajan kirjon aivan erilaisia ammatteja, minultakaan asiaa ei kummemmin kysytty, jos ammattini halutaan merkitä, olisin sen halunnut olevan edes ihan täsmällisesti oikein). Lukisiko kirkollisissa yhtä itsestäänselvästi siivooja tai insinööri puhujan tittelinä? Kirkon, jos minkä, pitäisi näyttää oikeaa tasa-arvon mallia ja käyttää oikeita titteleitä kaikista tai mieluummin ei lainkaan kenestäkään. Tälläkin tavalla lienee jotain historiallista perua, kirkon yhteys pitäjän oppineisiin ja säätyläisiin on ollut kiinteä ja tärkeä? Kirjailijat ja opettajat sopivat imagoon hyvin, mutta entäs vaihetyöntekijät, prosessinhoitajat, sihteerit, keittiöapulaiset? Keitähän se aikansa radikaali kerran kutsuikaan?

  Hyvää ja onnistunutta puheiltaa paasauksestani huolimatta - aiheesi ja poimintasi tähän ovat herkullisia!

  VastaaPoista
 8. Leen@, sain opiskeluaikana yhtä lailla opiskelevan kaverini kanssa apurahan erääseen projektiin Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahastolta. Vähän ennen juhlaa, jossa apurahat julkistettiin, sain puhelun - tarvittiin tittelit! Siinäpä sitten opiskelija A ja opiskelija B ottivat stipendin vastaan... :p

  Jos olisin tajunnut, olisin ehdottomasti tahtonut tulla mainituksi vs. viestintäsihteerinä - se olisi sitonut minut kiinni tähän paikkakuntaan ja kertonut, mitä oikeasti teen.

  Vielä muuten tuosta miesten ankarammasta sakotuksesta: olen tässä miettinyt asiaa ja tullut siihen tulokseen, että sakko eri rikkeistä oli sitä suurempi, mitä "arvokkaampi" henkilö oli sukupuoleltaan. 1600-1700-luvuillahan kirkoissa oli tarkkaan määrätty penkkijärjestys, ja sen rikkomisesta miehen sakko oli 3 mk (siis tuon ajan markkoja, ei niitä viimeisimpiä! :) ja naiselta 2 mk. Kukaan ei olettanutkaan, että naisella voisi olla rahoja sakkoihin tai että häneltä voisi vaatia kovin suurta kieltäymystä kiusauksen edessä... Äh, en osaa selittää tätä nyt oikein, mutta ehkä ymmärsitte.

  VastaaPoista
 9. Tuolle luennolle minäkin tulisin mielelläni.

  Mutta tässä tämä mitä ksyelit mun blogista, tätä kautta sain sen ....

  http://www.linkwithin.com/learn?ref=widget

  VastaaPoista
 10. Olisin tosi mielelläni mukana kuuntelemassa ja keskustelemassa tuosta aiheesta!

  VastaaPoista
 11. Liiolii, kiitos!!

  Ansku, suurkiitos linkistä! Kokeilin heti... ;D

  Palaga, harmi etten ole varsinaisesti kirjoittanut tuota puhetta vaan minulla on vain joukko ranskalaisia viivoja, muuten voisin laittaa koko juttuni tänne. :)

  VastaaPoista