Kaisan tuumookset jatkuvat. Jos seurasit nyt salasanan takana olevia Kaisan tuumooksia ja Kaisan uusia tuumooksia, tunnetkin jo minut. Osa tämän blogin postauksista on siirretty Uusista tuumooksista syksyllä 2011, joten älä ihmettele mainintoja vanhasta blogistani teksteissä. Käsitöiden suhteen olen ihan Kerällä. Mukana menossa paras puoliskoni Sami, puhetta ymmärtävä prinsessa Stella ja mättäältä poimittu pikkukissa Mustikka. Porukassa hengaavasta ystävästäni OI:sta voit lukea lisää täältä.

tiistai 21. heinäkuuta 2009

Kaisa taas maailmalla

Kiitos mukavista kommenteista reissupostaukseen! Saattepa sille heti jatkoa. Kuvia Murrayn keramiikastakin on kyllä tulossa, kunhan tässä kerkiän...

Jo "rannikkoreissulla" päätimme, että tälläkin viikolla tehdään jokin lyhyt matka. Kohteeksi valikoitui emäseurakunta, jonne täältä "kappelista" lähdettiin aamupäivällä ajelemaan...


Siis Ilmajoki (ja tänä kuntientappamisen luvattuna aikana mainittakoon, että Jalasjärveä ei siis ole liitetty Ilmajokeen, vaan olemme kuuluneet siihen joskus muinoin). Olemme kumpikin käyneet siellä viimeksi joskus kultaisella 90-luvulla, eikä kummallakaan ollut käsitystä kunnasta noin yleensä, joten oli jo aika tutustua.

Reissu tahtoi alkaa vähän tahmeasti. Pysähdyimme kunnon turistien tavoin ensin infopisteessä keräämässä kaikki mahdolliset esitteet (sekä ihmettelemässä samassa tilassa sijaitsevaa Nostalgiakauppaa, jossa ihan "oikean" tavaran ohella monet tuotteet olivat kovin ylihinnoiteltuja ottaen huomioon, että bangladeshilaisiin fleecetakkeihin oli kirjottu salmiakkikuviota ja teepaitaan painettu sinänsä mainioita iskulauseita tavalla, joka ei näyttänyt kovin laadukkaalta).

Karmea totuus paljastui vasta autossa. Esitteistä ei paljon apua ollut, sillä - niissä ei ollut karttaa. Ei niin minkäänlaista. En väitä, että Jalasjärven matkailuesitteen kartta olisi loistelias, mutta kyllä siitä ymmärtääkseni saa suunnilleen selvän, mihin suuntaan pitää lähteä jos tahtoo syödä tai jos tahtoo tietyn nähtävyyden luo! Nyt olimme ihan pussissa, sillä pikku fiestassa ei mitään gps-laitetta (ainakaan vielä) ole, emmekä olleet tajunneet ottaa puhelinluetteloa mukaan. Eli esitteessä mainituista osoitteista ei meille ollut iloa... Kun lisäksi kummallakin oli väsy (kuka käski illalla lukea myöhään ja minun nousta aamulla anopin kanssa vaateliikkeen 25 € / 3 vaatetta -aleen! :), nuokuimme surkeina Yli-Lauroselan talomuseon kahvilassa - sinne sentään osasin.

Onneksi kyseisen museon myymälässä saimme ystävällistä palvelua ja vinkkejä siitä, mitä löytyy mistäkin suunnasta, ja luvattiin viedä palautetta kartattomuudesta kunnan suuntaan - "tällaista se on, kun elinkeinotoimi tekee esitteen, eikä ole ketään matkailuihmistä!" Aika uskomatonta sinänsä, sillä Ilmajoella on historian ja kulttuurin tuotteistaminen matkailijoille aloitettu aiemmin kuin monessa muussa paikassa Etelä-Pohjanmaalla.


Kahvi kuitenkin auttoi, samoin se, että löysimme Ilkan kentän takaa entisen kirkonpaikan ja palan vanhaa hautausmaata - mikä ei kenellekään tulle yllätyksenä meidät tuntien. ;) Näimme mäeltä myös alas ooppera-areenalle ja rauhoituimme nurmikolla istuksien. Kyllä, tuuli kovaa...Loppujen lopuksi reissu oli kiva. Kaikki vastaantulevat museot ihailimme uskollisesti ulkoapäin, mutta sen sijaan kiersimme käsityöputiikkeja. Bangladeshilaisen fleecetakin sijaan mukaan lähti paikallisista kangaspuista irrotettuja rohdinpellavatabletteja, keramiikkaa (Kustavin saven ja - jalasjärveläisen yrittäjän!!) ja polkkaporsaita. (Mitenkä näillä reissuilla tuntuu koko ajan löytyvän lottamaisuuksia - ensin torppia ja sitten polkkaporsaita...) En tiedä, onko missään ikinä järjestetty jäätelöpallojen kokokilpailua, mutta jos on, niin Ilmajoen torin jäätelökioski takuulla pääsisi vähintään finaaliin.

Kotiin emme palanneet samoja jälkiä vaan piipahdimme vielä eräässä paikassa. Viiden pisteen vihje: omistan nykyään pinkin stetsonin. Vähän jäi kaivelemaan, etten ostanut pikku fiestaan Cadillac-roiskeläppiä ja Betty Boop -mattoja...

Iloista alkuviikkoa kaikille!

2 kommenttia:

  1. Pinkki stetson... No, sulla se menee, mutta jos miulla olis se päässä, taluttaisivat saman tien hoitoon ;) Ei se stetsoni, mutta se pinkki!

    Ne ihanaiset vihreät kengät ovat Tuurista, Nahkapaikasta. Sinne jäi koko hyllyllinen tummansinisiä, mutta minä vein viimeiset vihreät.

    VastaaPoista
  2. Me olemme Helenan kaa kuvanneet toisiamme tuon VapaudenPatsaan kupeessa. Moomma molemmat kotoosin Ilimajoelta! Seinäjokikin on entistä Ilmajokea.

    VastaaPoista