Kaisan tuumookset jatkuvat. Jos seurasit nyt salasanan takana olevia Kaisan tuumooksia ja Kaisan uusia tuumooksia, tunnetkin jo minut. Osa tämän blogin postauksista on siirretty Uusista tuumooksista syksyllä 2011, joten älä ihmettele mainintoja vanhasta blogistani teksteissä. Käsitöiden suhteen olen ihan Kerällä. Mukana menossa paras puoliskoni Sami, puhetta ymmärtävä prinsessa Stella ja mättäältä poimittu pikkukissa Mustikka. Porukassa hengaavasta ystävästäni OI:sta voit lukea lisää täältä.

lauantai 4. heinäkuuta 2009

Juhlien toisena päivänä

Lähdimme Samin kanssa matkaan niin, että tassuttelimme juhlakentälle vuoroveisuiden aikaan. Aamuseurat oli kuunneltu jo radiosta.

Tuttujen kanssa oli heti treffit, ja kenttälounasta, sananrieskaa ja seurustelun sakramenttia oli sitten tarjolla koko päivän. Voin sanoa, että häämme suunniteltiin alusta loppuun: kiuruvetiset kun aikovat pitää herättäjäjuhlat ensi vuonna juuri hääviikonloppunamme, joten tietysti meidät vihitään juhlakentällä ja kaaso jakelee häävieraille ruokalippuja juhlaravintolaan... :p

Samilla taisi olla tylsintä, parka joutui tappamaan aikaa yksin, kun minä istuin kolme tuntia päivittämässä kotisivuja enkä tajunnut, että hän olisi voinut tulla yhtä hyvin seurakseni mediatoimiston sivukamariin. Toisaalta lähetysseurat menivät itseltäni sivu suun, puheet kyllä luin netistä.

Monissa seuraapuheissa käsiteltiin ateistien bussimainoskampanjaa. Totta: sellaista Jumalaa tuskin on, jota he vastustavat, eli vaativaa ja armotonta tuomaria. Sen sijaan on rakastava Isä. Iltaseuroissa 11-vuotias Martta siunasi seuraväen tämän Isän syliin.

Päiväseuroihin klo 13 kokoontuu perinteisesti aina suurin yleisömäärä.


Herättäjäjuhlien päiväseurat aloitetaan perinteisesti virrellä Jumala ompi linnamme. Virren perinne ulottuu aina Kalajoen käräjiin asti.

Joukko heränneitä joutui vuonna 1839 Kalajoella käräjille, koska he olivat järjestäneet laittomia kokoontumisia eli seuroja ja keränneet rahaa pakanalähetykselle. Seurat oli kielletty 1726 annetulla konventikkeliplakaatilla, jonka tarkoitus oli estää harhaoppien leviäminen rahvaan keskuuteen. Venäjän tsaari taas ei hyväksynyt suomalaista lähetysintoa, koska Venäjällä pelättiin sen ulottuvan myös ortodoksien keskuuteen ja aiheuttavan kääntymisiä luterilaisuuteen.

Kärjäjille kokoontui suuri määrä yleisöä. Kun syytetyt astuivat ulos käräjätuvasta, pihalle kokoontuneet ihmiset aloittivat virren Jumala ompi linnamme. Lisätietoa Kalajoen käräjistä esim. täältä.

Harmittaa, että tajusin kaivaa kameran videotoimintoineen esiin vasta virren jo alettua, mutta tässä edes osa siitä. Huomaa virren körttiläinen veisuutapa: joka säkeen jälkeen on silmänräpäyksen tauko. Näin veisataan myös Siionin virret. Tarkoitus on, että halutessaan veisaaja ehtii tässä välissä halutessaan huokaista lyhyen rukouksen.Ja kun tunnuksena on Sallikaa lasten tulla, oli lapsille rakennettu oma minijuhlakenttä...

Penkit olivat suunnilleen rukousjakkaran korkuisia. :)

Silloin tällöin ripotteli vettä, ja iltaa kohti ilma muuttui yhä hyhmäisemmäksi. Iltaseuroissa tärisimme kylmästä, vaikka istuimme "avaruusviltillä" ja torkkupeitto oli jalkojen päällä. Minulla oli villasekoitesukkahousut ja huovutetusta villakankaasta ompelemani hame, jota käytin talven kovimmilla pakkasilla, eikä jalkoja juuri palellut. Yläosa vain ei meinannut tarjeta Kökäs-t-paidasta, pitkähihaisesta trikoopaidasta, alpakkavillapuserosta ja fleecetakista huolimatta. Huomenna otan pipon ja hanskat.

Illalla kävimme Areenan ovella kurkkimassa mahdollisuutta Jaakko Löytyn, J. Jyrän ja Juha Tapion konserttiin. Meillä ei kuitenkaan ollut lippuja etukäteen ja jono oli valtaisa (tällä kertaa se kuitenkin mahtui pihalle, toisin kuin Ylistaron juhlilla 2004), joten lähdimme kotiin sulamaan. Ainakaan suomalainen kesäsää ei ole tylsä!!

6 kommenttia:

 1. Tuosta videonpätkästä tuli mieleen, että eksyin reilut kaksi vuotta sitten hiukan vahingossa Tuusulan seurakunnan körttiveisuuseuroihin, jossa oli Jaakko Löytty laulattamassa porukkaa. Katsoin vähän huonosti seurakunnan sivuilta ilmoitusta siitä ja kuvittelin Löytyn vetävän gospelia... Siioninvirret olivat minulle vähän vieraampia ja tunsin muutenkin oloni hieman orvoksi paikassa, johon minun ei ollut tarkoitus tulla ja jossa oli lähinnä mummoja. ;) Ihan mukavaa siellä silti oli ja sain siitä sentään riparimerkinnän, vaikkei minulla ollut riparipassiakaan mukana. Sain myös Löytyn allekirjoituksen siihen erilliseen paperiin ja hävitin koko paperin viimeistään riparin jälkeen. Nyt se kyllä jo ärsyttää, että menin hävittämään sen. Enkä edes huomannut siellä silloin tuota taukoa joka säkeen välissä.

  Mietin myös koko veisuun ajan, että taisi olla väärä asuvalinta sinne. Päälläni oli nimittäin huppari, jossa oli kuva viikatemiehestä ja alapuolella luki "blind". Ainakin Jaakko Löytty vaan naureskeli paidalleni.

  VastaaPoista
 2. Kiitos terveisistä juhlilta ja ennenkaikkea kiitos körttiradiolinkistä! Ilman sinua en olisi saanut osallistua sen kautta juhlille. Nytkin kuuntelen tässä päiväseuroja ja lasten alkulaulua. Olen myös saanut osallistua veisuuseen. oman siinoninvirsikirjani kanssa.

  VastaaPoista
 3. On se vaan komeata tuo veisuu, pala kurkussa ja kylmät väreet menee pitkin selkää.
  Oli tarkoitus osallistua juhliin, mutta..
  Enpä viitsi selitellä, kaikki selitykset on tekosyitä..
  Mutta kerran vielä olen mukana , varmasti.
  näin sanoo Tuula

  VastaaPoista
 4. Olinhan siellä minäkin ja palelin. Ensi kesänä otan kyllä hnaskat, välihousut ja myssyn mukaan.

  VastaaPoista
 5. Ronja, todennäköisesti menit aivan täydestä körttinuoresta hupparissasi! :D Herättäjäjuhlat ovat nuorisolle festarit, ja pukeutuminen välillä sitä luokkaa.

  mm ja Palaga, kiva, että olette nauttineet tunnelmasta!

  Tuula, olisi ollut kiva tavata!! Ja aina ei juhlille tule lähdettyä.

  Lukutikku, toivon mukaan ensi vuonna ei sitten ole niitä +30 asteen herättäjäjuhlia... ;D

  VastaaPoista