Kaisan tuumookset jatkuvat. Jos seurasit nyt salasanan takana olevia Kaisan tuumooksia ja Kaisan uusia tuumooksia, tunnetkin jo minut. Osa tämän blogin postauksista on siirretty Uusista tuumooksista syksyllä 2011, joten älä ihmettele mainintoja vanhasta blogistani teksteissä. Käsitöiden suhteen olen ihan Kerällä. Mukana menossa paras puoliskoni Sami, puhetta ymmärtävä prinsessa Stella ja mättäältä poimittu pikkukissa Mustikka. Porukassa hengaavasta ystävästäni OI:sta voit lukea lisää täältä.

keskiviikko 24. kesäkuuta 2009

Pätkyydessä on puolensa

Ja tällä tarkoitan pätkätyötä, en huimaa 142 cm mittaani. :)

Tänään herätessä mietin hetken, olisiko viisasta jäädä petiin vai lähteä töihin. Valitsin jälkimmäisen, koska epäilin pääni hajoavan jos makaisin koko kuuman päivän yksin kotona, ja sitäpaitsi ainahan voisin lähteä kesken kotiin, jos olo tulisi pahaksi. Kävi sitten niin, että jaksoin olla reippaana koko päivän - huolimatta siitä, että T:n kanssa raivasimme sairaslomalaisen toimistosta vaaliroinaa ala-arkistoon ja sen ja hellesään ja varmaan myös heikkouden ansiosta hikosin aivan ihiroollani.

Niin, mutta siihen pätkätyöläisyyden autuuteen!

Eilen tuli tasan vuosi siitä, kun aloitin sijaisuuteni Jalasjärven kunnassa. Minulla ei siis viime kesänä ollut "oikeaa" lomaa, vaan sain kaksi viikkoa palkatonta vapaata, kun kunta on joka tapauksessa aina heinäkuussa kiinni.

Joskus vuodenvaihteessa kyselin palkanlaskijalta lomistani. Minulle tuli täytenä yllätyksenä se, etteivät lomat kerry kunnassa sillä tutulla 2 päivää/kk tai oikein piiiitkällä työuralla 2,5 päivää/kk -systeemillä, johon olin oppinut. En edes ymmärrä millä systeemillä ne kertyvät, mutta joka tapauksessa minulle luvattiin täksi lomanviettokaudeksi huimat 17 päivää! Niistä pidin kaksi päivää jo joulun aikaan, joten hekumoin jo etukäteen peräti kolmen viikon kesälomalla. Samin tarvitsisi siis olla yksin lomalla ainoastaan viikko heinäkuun alussa, eikä minun tarvitsisi istua melkein tyhjässä kunnantalossa.

Joskus vaaliväsymyksen ollessa pahimmillaan ylikuumentuneet aivoni alkoivat raksuttaa. Menin kysymään palkanlaskijalta, paljonko lomaa minulla olisi ensi vuonna, jos työsuhteeni jatkuisi. Kun selvisi, että muutama enemmän kuin Samilla, kysyin, voisinko pitää jo nyt ensi vuoden lomia. Olemme näet niin lapsellisia, että haluamme olla lomalla yhdessä, eikä minulle olisi iloa niistä "liioista" lomapäivistä, varsinkin, jos vaikka työsuhteeni ei ensi kevään jälkeen enää jatkuisikaan.

Ja kappas, sijaiselle sallitaan lomien käyttö etukäteen juuri tästä syystä! Työsuhteeni kun joka tapauksessa jatkuu ainakin tämän lomanmääräytymiskauden loppuun, niin että ihan laillisesti ne päivät tienaan.

Niinpä tasapainoilin: anoin kolme päivää tälle kesälle ja jätin 25 päivää säästöön siltä varalta, että viikon talviloman lisäksi olisinkin ensi kesänä töissä pitämässä myös neljän viikon kesäloman. Lisäksi päätin pitää parin päivän edestä vaalien aikana kertyneitä ylitunteja, jolloin saisin sen huiman neljän viikon loman - minulla on ollut elämässäni täysi kesäloma muistaakseni kaksi kertaa sen jälkeen, kun aloitin työurani tammikuussa 2001. Pätkätyöläiselle sekin on aika hyvin.

Olemme koko ajan eläneet siinä uskossa, että Samin toimisto suljetaan lomaksi 1.7. alkaen. Tänään selvisi, että se suljetaankin jo tämän viikon jälkeen. Niinpä kipitin kysymään esimieheltä, voisinko pitää vaalivapaani jo ensi viikon maanantaina ja tiistaina ja sitten kolmannen, säästöön jättämäni vuorokauden heinäkuun viimeisen viikon maanantaina - viimeisenä lomaviikonloppunamme on nimittäin sellainen perhejuhlatrusa, että on pakko saada toipua edes päivä ennen töihin paluuta. Saan pitää, kunhan vain työt ovat "siinä mallissa". Ja minähän laitan ne siihen malliin...

Niin että yhtäkkiä meillä on jäljellä enää kaksi työaamua. Ja sitten neljä viikkoa ja yksi päivä LOMAA (tai no, lomaa ja vaalivapaita, mutta silti). Ihan palkallista vapaata!!!! Neljä viikkoa aikaa levätä ja toipua, tehdä mitä lystää tai olla tekemättä! En oikein vielä käsitä. Ja FMI lupaa tätä:


Jos saisi vaikka ne ikkunat pestyä.

11 kommenttia:

 1. Jopas kävi hyvin, että saat lomaa siihen aikaan kuin toivot.
  Ja helelttä luvassa. :=)

  VastaaPoista
 2. No voi hyvät hyssykät ! Siispä meillä ei nyt sitten oo yhtään yhteistä työpäivää ennen mun lomaani.
  Mitenkäs oot ajatellu sen ens viikon neuletapaamisen kans ?
  Täälä "entises elämäs" on muuten tosi kivaa.

  VastaaPoista
 3. Joskus elämä yllättää positiivisesti! En ymmärrä muiden lomista tahi niiden kertymisistä mitään, koska opettajien palkkasysteemissä perillä pysymisessä on ihan tarpeeksi työtä.

  VastaaPoista
 4. Ei lomalla tartte pestä ikkunoita, niitä ehtii sitten arkenakin. Nauttikaa vaan! :)

  VastaaPoista
 5. Kunnassa taitaa lomien laskeminen olla yhtä lailla pitkän matikan juttuja kuin meillä valtiolla. Minulle kävi niin, että lämmöllä vaalimani lomapäivät maksettiin minulle vuoden vaihtuessa, kun virkani jatko selkiintyi vasta vuoden viime metreillä (ja palkanmaksupäivä on kuun 15. päivä). Lomaa olisi siis ollut peräti 8 päivää tänä kesänä. MUTTA onneksi valtiolla saa pitää kaikki lomaan mennessä kerääntyneet lomapäivät sillon kun on määräaikaisessa työsuhteessa, joten näin saan 3 viikon loman, ja hyvä niin! Mutta Kaisa, nauti lomastasi, olet sen ansainnut. Toivottavasti noita kesäkelejä jatkuu vielä ensi viikon jälkeenkin...

  VastaaPoista
 6. Yskänlääketabletteja löytyy nimellä Codemax, yskänärsytykseen. Limanirrotukseenkin on oma merkkinsä, en nyt muista sitä. Teil on vissiin huonosti varustettu apteekki. ;-)

  VastaaPoista
 7. Onnekas olet, nauti..
  Kadehdinkin vähän, loma on "vain" 3 viikkoa, mutta kaikki yhteistä aikaa puolison kanssa.
  Ja sääthän hellii meitä kaikkia, matonpesu odottaa meillä.
  Lomia toivoo Tuula

  VastaaPoista
 8. Jaa mutta sähän et ole ollu töissä "lomanmääräytymiskauden" aikana täyttä vuotta vaikka kalenterivuosi kilahtikin täyteen, se kai katkeaa kunnalla maaliskuun lopussa kuten muuallakin. Silti aika vähän lomaa, mulle on lokakuun puolivälistä alkaen ehtiny kertyä 14 päivää - jonka alkuun on puolitoista viikkoa, joten sekin jo häämöttää horisontissa.

  Hyvää lomaa jokatapauksessa, nauttikaa!

  VastaaPoista
 9. Korjaus: lomapäiviä siis vaan 12, siitä tulee tietty kahden viikon loma, kun sunnuntaita ei lasketa. Ehkä se 17 sittenkin täsmää tolla logiikalla?

  VastaaPoista
 10. Älä niitä ikkunoita murehdi! Jos ne on likaiset, niin aurinkokaan ei porota täysillä sisälle saakka!

  VastaaPoista
 11. Kuule, laita se lasku mun netikka osoitteeseen!! Olen lomalla...en pese ikkunoita...

  VastaaPoista