Kaisan tuumookset jatkuvat. Jos seurasit nyt salasanan takana olevia Kaisan tuumooksia ja Kaisan uusia tuumooksia, tunnetkin jo minut. Osa tämän blogin postauksista on siirretty Uusista tuumooksista syksyllä 2011, joten älä ihmettele mainintoja vanhasta blogistani teksteissä. Käsitöiden suhteen olen ihan Kerällä. Mukana menossa paras puoliskoni Sami, puhetta ymmärtävä prinsessa Stella ja mättäältä poimittu pikkukissa Mustikka. Porukassa hengaavasta ystävästäni OI:sta voit lukea lisää täältä.

maanantai 29. kesäkuuta 2009

Häävieraana

"Tuntuu, että Etelä-Pohjanmaa on tänä vuonna The Paikka", sanoi Sami äsken todettuamme, että meillä tarkenee Suomessa parhaiten. Viime vuonnahan Itä-Suomessa oli vähemmän kolkkoa ja sateista kuin muualla. Kuva täältä.


Eilen uhmasimme kuumuutta ja ajelimme Samin äidin kanssa Lapualle treffaamaan minun äitini ja katsomaan porukalla (äiti jo toistamiseen) mainostamiani Histan häitä. Kyllä vaan kannatti mainostaa, ja mainostan vieläkin: jos teitä yhtään kiinnostaa (kirkko)historia, herännäisyyden ja evankelisuuden erkaneminen toisistaan, upea miljöö ja loistavat näyttelijäsuoritukset, sinne!

Onnistuimme saamaan erinomaiset eturivin paikat (minun kanssani kannattaa lähteä katsomaan kirkkonäytelmiä, joihin yleisö päästetään kerralla sisään - pikkuisena puikkelehdin ihmisten välistä, eikä minulla ole mitään pelkoa varata seurueelleni kirkon etupenkkiä ;), mikä tosin isonveljen valituksen mukaan häiritsi häntä... Vaikka emme edes vilkuttaneet tai kuiskutelleet: "Psst! Hannu! Me ollaan täällä!"

Ja kyllä oli hyvä esitys. Ylikankaan tekstiä oli tuntuvasti lyhennetty, kun virret oli otettu mukaan, mutta ei se ollut teosta ainakaan huonontanut. Ja ohjaaja (terkkuja!) oli tehnyt nappivalinnat roolituksessa. Kaikkia näyttelijöitä en tuntenut, mutta ne jotka tunsin, olivat erinomaisen sopivissa rooleissa. Vaikka esimerkiksi isollaveljellä oli vain yksi repliikki Tahdon, ilmeet ja eleet puhuivat enemmän kuin tuhat sanaa. Ja tuomiokirkkoseurakunnan pastori Matti Kristola oli viinaanmenevänä mutta loistavana sielunhoitajana Paavo Ruotsalaisena aivan uskomattoman hyvä. (Valitin vain, että minua "häiritsi", kun Äystön Mikko esitti Malmbergia - hän kun oli Ajasta aikaan -näytelmässä aikanaan erinomainen K. R. Kares! :D) Karhunmäen seudun kuoro lauloi Siionin virsiä mielestäni kauniimmin kuin koskaan aiemmin (terkkuja sinnekin!).

Sillä tavalla raskas katsottava näytelmä oli, että koko ajan piti olla tarkkana ja pohtia repliikkejä omiakin kokemuksiaan ja vakaumustaan vasten. Se oli myös liikuttava, kuten lopun kohtauksessa, jossa kovia kokenut mutta herätykseen tullut Histan kartanon muonamies kokee pappien keskeisen ristiriidan jopa lohduttavana: kun nämä eivät häntä paremmin tiedä millainen Jumala on, niin se on vain hyvä. Mikä se sellainen Jumala olisi, jonka hän ymmärtäisi, samanlainen tomppeli kuin hän itsekin!

Ennen näytelmää kävimme kahvilla tuomiokirkon kellotapulin lähetyskahvilassa, ja esityksen jälkeen äidin ja isän luona. Sitten vielä piipahdimme kirkkopihassa tapaamassa isoaveljeä ja muita tuttuja näyttelijöitä, joilla oli tauko ennen illan toista esitystä. Sanoivat tarkenevansa 1840-luvun asuissaan! Illan esityskin oli kuulemma mennyt silti hyvin, kukaan ei ollut saanut lämpöhalvausta eikä unohtanut repliikkejään.

Jos teillä on mahdollisuus käydä Lapualla, niin Histan häihin kutsutaan vielä ensi torstaina 2.7. klo 19 ja su 5.7. klo 17 (huom. aika), eli ennen ja jälkeen Herättäjäjuhlien. Ohjelma/pääsylippu maksaa vain 5 €, minkä lisäksi kootaan kolehti. Näytelmän kesto on 1 h 45 min.

4 kommenttia:

 1. Minä kävin katsomassa Histan häät vuosi sitten kesällä, kun se esitettiin täällä Espoossa lähes aidossa ympäristössä eli Histan vieressä. Pidin siitä silloin todella paljon. Kävimme tosin jossakin harjoituksessa, koska pikkusiskoni lauloi siinä kuorossa. Silloinkin oli mielettömän kuuma ja todella säälin varsinkin "oikeita" näyttelijöitä, koska heillä oli paksut villakankaiset papinpuvut (paitsi tietysti Paavolla (Taisto Reimaluoto)).

  VastaaPoista
 2. Nyt sekin selvisi, sillä mietin äsken, onko tällä oikeasti tekemistä Espoon Histan kanssa. Siis on.

  VastaaPoista
 3. Aura, on varmaan ollut upea kokemus nähdä tämä aidossa ympäristössä! Lehdestä muistan lukeneeni, että yleisö otettiin todella "häävieraiksi" ja lipun hintaan kuului jopa ruoka?

  Villiviini, Espoon Histassa pidettiin 1843 kaksoishäät, joissa syntyneiden kiistojen seurauksena aiemmin herännäisiin lukeutunut Fredik Gabriel Hedberg erkaantui körttiläisyydestä ja hänen seuraajansa muodostivat evankelisen herätysliikkeen.

  VastaaPoista
 4. Juu, siis siellä istuttiin sellaisissa pitkissä pöydissä ja näytelmä tapahtui joka puolella. Ruokaa emme harjoituksissa saaneet, vain värjättyä vettä, kun kuorolaisten piti harjoitella myös tarjoilua, mutta emme mitään maksaneetkaan. Ihan aito ympäristö ei ollut, mutta Histan vieressä kumminkin olimme.

  VastaaPoista