Kaisan tuumookset jatkuvat. Jos seurasit nyt salasanan takana olevia Kaisan tuumooksia ja Kaisan uusia tuumooksia, tunnetkin jo minut. Osa tämän blogin postauksista on siirretty Uusista tuumooksista syksyllä 2011, joten älä ihmettele mainintoja vanhasta blogistani teksteissä. Käsitöiden suhteen olen ihan Kerällä. Mukana menossa paras puoliskoni Sami, puhetta ymmärtävä prinsessa Stella ja mättäältä poimittu pikkukissa Mustikka. Porukassa hengaavasta ystävästäni OI:sta voit lukea lisää täältä.

perjantai 13. helmikuuta 2009

Askel, askel, hyppy...

Tänään kiiruhdin ruokatunnilta töihin, sillä Jalasjärven lukion vanhat olivat tulossa meille tanssimaan. Oivoi, miten upeita nuoria ihmisiä - kyllä tosiaan on seitsentoistavuotisna neito (ja herrakin) kaunehin!

Omista tansseistani on huomenna kulunut 17 vuotta. (Siis kuvitelkaa - kun niitä tanssittiin, olin 17-vuotias - jotenkin järkyttävää! :) Minuthan oli OI:n takia vapautettu liikunnasta, mutta onneksi osallistuin tanssitunneille. Oli upeaa olla osa porukkaa, pukeutua hienosti ja sipsuttaa korkokengissä lukion käytävillä.

Tosin tuohon aikaan vanhojenpäivään ei uhrattu sellaisia summia kuin nykyään. Yritin muistella, kävikö joku kampaajalla (M, kävikö??), ehkä kävi, koska minua myöhemmin harmitti se etten itse mennyt. Tuolloin minulla oli kullanvärinen, luonnonkihara, valtavan paksu lapaluihin yltävä tukka, joten siitä olisi saanut varmasti aikaan jotakin upeaa - ainakin upeampaa kuin itse väsäämäni omituinen nuttura, joka kiskoi hiukset kireiksi kuin viulunkieli. Mutta meikkaukset uskon kaikkien tehneen kotona peilin edessä.

Pukuja vuokrattiin jo tuolloin tai sitten teetettiin. Lapuan lukiossa oli mukava tapa järjestää joka vuosi joulun alla gaalatanssiaiset, jonne herrat pukeutuivat pukuun ja daamit tanssiaisasuun. Ensiluokan tanssiaisiin lähdin niin ex tempore, että väsäsin ylleni jotakin äidin vanhasta tantusta*). Mutta toisen luokan syksyllä teetettiin ompelijalla tämä iltapuku, jolla tanssin sitten toisen luokan tanssiaiset, vanhojenillan ja -päivän ja kolmannen luokan tanssiaiset. Puku siirtyi kotikotoa meidän vinttiimme kuluneena syksynä - mahduin siihen yhä, mutta muoti on muuttunut aika paljon 90-luvun alusta, ja aika harvoin taidan iltapukua nykyään tarvita. Taitaa siis jäädä muistoksi, jolla mahdollisia lastenlapsia joskus säikyttelen... :)

Kuten näkyy, meitä tanssi ryhmässä useampikin tyttöpari (kaverini naaman suttasin varmuuden vuoksi, kun ei lupaa kuvan julkaisuun ole). Jotenkin tuntuu, ettemme me kukaan olleet niin valtavan pitkiä ja ylväitä kuin nämä nykyiset "vanhat". Minä nyt en ikinä ole ollut nätti ja ylväs, olen tuossakin kuvassa sen 142 cm, joten voitte verrata muiden pituutta minuun. Mutta ehkä suomalaisten keskipituus on todella kasvanut tänä aikana.

En ole tainnut edes nähdä vanhojentansseja kuluneiden 17 vuoden aikana, joten tämänpäiväinen oli tosiaan elämys. Mukavinta oli huomata, että olisin jotenkuten pysynyt mukana kahdessa viimeisimmässä tanssissa (Vaiskai, mitä ne olivatkaan?). Ja masurkkaankin ehkä vielä tohtisin lähteä, se oli helppo. Jos vain joku hakisi. :)

____________
*) Tanttu = naisen kokopuku

7 kommenttia:

 1. Eihän vanhojen tansseihin pukeuduttu muodin mukaan vaan nimenomaan vanhaan pukuun... joten kyllä kai tuo puku käy vieläkin?

  VastaaPoista
 2. Elinluovutuskortti on ollut lompakossa 90-luvun alusta lähti. Jotenkin, kun äiti kuoli niin kuin kuoli, se tuntui asialliselta.

  Wanhat.... Kauniita ja komeita, vuoden paras päivä. Aikoinani(21 vuotta sitten!!!) minulla oli exäitipuolen pitkä musta hame, mökin ullakolta löydetty romaani-tyylinen vaaleansininen kiiltävä pusero/jakku jossa oli komeat valkoiset pitsit, mustat korkkari (omat?) ja ulos (oli 40 astetta pakkasta!) perhetuttavan musta viitta. Se oli sitä aikaa, että osa pukeutui ihan oikeasti vanhoihin vaatteisiin ja osa teki itse iltapuvun, muutama vuokrasi. Kukaan ei tainnut vielä teetättää tai ostaa.

  VastaaPoista
 3. Ihan sama juttu kuin Villasukallakin, kortti on lompakossa. Oliskohan silloin ollut joku kampanja menossa?

  Olen samaa mieltä, kukaan ei ole niin kaunis kuin tyttö 17-vuotiaana pitkässä íltapuvussa ja poika frakissa. Itse en kehtaa laskeakaan, montako vuotta omista vanhojentansseistani on. Herrajjee - sinä Kaisa et edes ollut syntynyt silloin. Silloin ei käyty kampaajalla, ei ainakaan meillä maalla, eikä puvut olleet iltapukuja. vai olikohan muilla? En taida muistaa, sillä olemassa on vain yksi valokuva, jossa seison likkakaverini R:n kanssa rinnakkain, molemmat pitkissä mustissa puvuissa. Minulla oli lainassa mummin varastoistaan kaivama musta puku Puhuttiin, että se oli hänen rippipukunsa, mutta kun nyt katselen vanhoja valokuvia, niin saattoi se olla vanhempaakin perua, 1800-lukulainen.

  VastaaPoista
 4. Mukavaa muistelua! Jostain syystä mä en muista juuri mitään vanhojentanssipäivästä, piti ihan kelata mitä itselläni oli päällä... Mut tuttujen kasvojen kautta alkaa tulla jotain kuvia mieleen! Mä luulen, että ainakin jotkut kävivät silloin kampaajalla ja pukuja vuokrattiin maakuntakeskuksesta. Mut tapahtuiko silloin illalla jotain? Ja kyllä se niin on, että me aletaan olla vanhoja kun ei tuo muistikaan enää toimi:) Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 5. Kieltämättä nättejä ovat vanhat nykyään(kin), mutta aika iso merkitys on mahdottomalla satsauksella pukuun, kampaukseen ellei jopa kosmetologiin. Pari koulupäivää siihen vanhana olemiseen menee, osa ajasta kampaajalla istuessa. ;)

  EL

  VastaaPoista
 6. Viikonloppu mennä vierähti niin, etten aiemmin ehtinyt tänne kommentoimaan. Kiitos sinulle, että veit tätä asiaa eteenpäin. Itse olin lauantaina jakamassa niitä kortteja kaupungissa. Vielä olisi paljon informoitavaa asiasta, sillä monelle se on vieras asia ja liian moni kieltäytyi ajattelemasta tuota asiaa. Toivon, että ei kenenkään tarvitse oppia tuota myötätuntoa, omien kokemusten kautta. Kiitos Kaisa tästä! :)

  Ihania ne vanhojentanssin puvut olivat ennenkin. Muoti vaihtuu, mutta se päivä on jokaiselle arvokas ja muistorikas, kaikesta huolimatta. :)

  VastaaPoista
 7. mullakin oli tyttöpari vanhojen tansseissa ja usko tai älä, vihreä/musta vähän ehkä goottityylinen puku! :D

  VastaaPoista