Kaisan tuumookset jatkuvat. Jos seurasit nyt salasanan takana olevia Kaisan tuumooksia ja Kaisan uusia tuumooksia, tunnetkin jo minut. Osa tämän blogin postauksista on siirretty Uusista tuumooksista syksyllä 2011, joten älä ihmettele mainintoja vanhasta blogistani teksteissä. Käsitöiden suhteen olen ihan Kerällä. Mukana menossa paras puoliskoni Sami, puhetta ymmärtävä prinsessa Stella ja mättäältä poimittu pikkukissa Mustikka. Porukassa hengaavasta ystävästäni OI:sta voit lukea lisää täältä.

keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Kun tahtoisi kustantaa vain itselleen...

Jotkut tämän blogin lukijat muistanevat, että kesällä julkaisin teinivuosinani kirjoittamani Montgomery-henkisen tarinan Betty- ja Betty maailmalla -blogeissa. Koska jutuista näkyi kovin selvästi niiden velka lukemilleni tyttökirjoille, ja koska en ollut tehnyt niiden eteen mitään historiallista tutkimusta, eli kirjoitin suuria läpiä päähäni, en ole ikinä edes harkinnut tekstien lähettämistä kustantajalle. Tuntui sen sijaan oikealta antaa teksti vapaasti kaikkien niiden luettavaksi, joita romanttinen 1900-luvun alkuun sijoittuva juttu kiinnosti.

Betty sai ihastuneemman vastaanoton kuin osasin odottaa, ja nautin muokkaillessani tekstiä ja odottaessani lukijoiden reaktioita juonen yllätyksiin. Samalla syntyi haikea ajatus: olisipa hauska, jos saisin Bettyt hyllyyni ihan oikeina kirjoina!

Ei, en sillä tavalla oikeina, että edelleenkään tarjoaisin niitä kustantajalle. Mutta olisi hauska painattaa vaikka vain yhdet kappaleet itselle muistoksi - tarina kun on muuttunut jonkin verran siitä versiosta, jonka 90-luvun alussa niittasin "kirjaksi" itse piirtämineni kansineen kaikkineen. Ja ehkä joku lähipiiristä tykkäisi saada moiset opukset vaikka lahjaksikin.

Olenkin nyt käynyt läpi netin tee itse kirja -sivustoja ja harmistunut. Minkä ihmeen takia kukaan ei tarjoa tekstille samaa palvelua kuin kuville: että voit itse "taittaa" kirjasi ja tilata sitä vaikka kappaleen kerrallaan! Näin teimme, kun tilasimme Ifiltä kaksi kuvakirjaa Marian syntymäpäivistä joulupaketteihin.

Osa netin tee itse kirja -kustantajista uskoo vakaasti, että haluan myydä kirjaani, ja lupaa auttaa sen levittämisessä kirjakauppoihin. En minä halua myydä sitä! No, sekin mahdollisuus annetaan - mutta silloin on useimmiten tilattava pakosta vähintään 25 kpl. Minulle kun riittäisi se yksikin...

Ainoastaan BoD on tähän asti tarjonnut mahdollisuutta myös yhden kirjan tilaamiseen ja vielä kohtuuhinnalla. Mutta tilaus on tehtävä nettilomakkeella, ja toistaiseksi näen vain mallisivun, "koska et ole BoDin asiakas". Onko minun siis tilattava ensin iso painos, jotta voin myöhemmin netin kautta tilata yhden kappaleen?

Onko kenelläkään kokemusta tai mitään tietoa tällaisista poikkeavista omakustanteista, joita ei siis aiota kirjakauppoihin vaan ainoastaan omaan hyllyyn? Bettyssä on sivuja parisataa per osa, joten kyllä niistä ihan kunnon kirjat saisi.

7 kommenttia:

 1. Kysäsepä yliopistojen kirjapainoista.
  Saattaisivat julkaista kohtuuhinnalla muutaman kappaleen eriäkin.

  http://www.juvenes.fi/Suomeksi/Juvenes_Print

  VastaaPoista
 2. Tuli vielä mieleen, että kirjansitomothan tekevät yksittäiskappaleita. Olen teettänyt paljon aikakauslehdistä ym. sidottuja kirjoja. Tekevät myös lahjakirjoja, joten eiköhän omakustanne ole ihan vastaava.

  VastaaPoista
 3. Katsopa Kotilieden nettisivuja. Siellä on meneillään kilpailu, jossa on voittona mahdollisuus painattaa oma kirja!

  VastaaPoista
 4. Olen itse tehnyt mainitsemallasi BoD:lla kirjan omaan käyttöön. Painatin sitä 2 kappaletta (ystäväni ja minun kirjeenvaihtoa) ja taitto onnistui Wordillä, se muutettiin pdf:ksi BoDn ajurilla. Kirjautuminen käyttäjätilille on maksutonta, eikä ollut tilauspakkoa, eli kirjoja voi tilata vaikka vain yhden kappaleen. Hinnaksi tuli omalle kirjalleni noin kympin per kappale, sivuja oli reilut 130 ja kirja oli pehmeäkantinen (lisäksi postikulut).

  VastaaPoista
 5. Tällainen nettikauppa on myös, jossa voi ilmeisesti tilata myös kirjan, jossa on vain tekstiä. http://www.blurb.com/

  Kokemuksista en tiedä, mutta valokuvauspalstoilla on tämän nettikaupan valokuvakirjoja kehuttu.

  VastaaPoista
 6. SusuPeltal on julkaissut omakustanteita.
  Hän on käyttänyt: http://www.bod.fi/index.php?id=1147 palvelua.

  VastaaPoista