Kaisan tuumookset jatkuvat. Jos seurasit nyt salasanan takana olevia Kaisan tuumooksia ja Kaisan uusia tuumooksia, tunnetkin jo minut. Osa tämän blogin postauksista on siirretty Uusista tuumooksista syksyllä 2011, joten älä ihmettele mainintoja vanhasta blogistani teksteissä. Käsitöiden suhteen olen ihan Kerällä. Mukana menossa paras puoliskoni Sami, puhetta ymmärtävä prinsessa Stella ja mättäältä poimittu pikkukissa Mustikka. Porukassa hengaavasta ystävästäni OI:sta voit lukea lisää täältä.

maanantai 5. tammikuuta 2009

"Uusvanhan" juhlapyhän aatto

Loppiaisaatto ja -17 astetta. Kuvat jo eiliseltä, jolloin huokailimme upeita maisemia, tosin vain ikkunasta. Vauhdikkaan joulun jälkeen olemme laiskotelleet sikamaisesti.

Lauantaina käytiin kylässä passattavina (joskin pikku-Selman kanssa leikkiminen alkaa jo käydä työstä! :), muuten olemme maanneet sohvalla kuin lehmät nevassa, syöneet mitä kaapista löytyy ja tuijottaneet dvd:ltä Ihmemiestä. Ihana aikamatka "kasarikauteen"! Voi niitä vihreäkursorisia tietokoneita ja takatukkia... Jotakin kertoo 80-luvun puolivälin tv-tarjonnasta se, että muistin pätkiä ihan ensimmäisistä jaksoista. Uusi jännä sarja - jota lähetettiin luonnollisesti jakso per viikko, ei suinkaan joka päivä - on selvästi jäänyt 11-vuotiaan mieleen.

Sami lähti töihin ja minä nousin yhtä aikaa hänen kanssaan - tiedossa lomapäivä ja humputtelua! Teemme työkaverin kanssa tyttöjen retken Tapion kauppaan.


Huomenna on loppiainen. Se on minulle vielä vähän uusi ja outo - lapsuuteni vietin aikana, jolloin kaikki ylimääräiset juhlapyhät oli karsittu kalenterista, ettei työnantajien vain tarvitsisi maksaa palkkaa tekemättömästä työstä. Ihan kuten Kustaa III hävitti1700-luvulla hirmuisen määrän pyhäpäiviä estääkseen väkeä laiskottelemasta.

Minun lapsuudessani joulunaika siis tavallaan päättyi uuteenvuoteen, sen jälkeen alkoi aina koulukin. Loppiainen toki oli uuttavuotta seuraavana viikonloppuna (oliko se lauantaina vai sunnuntaina, en enää muista) ja toki tiesin, miksi sitä vietettiin, mutta ei tuollainen tavallinen viikonloppupyhä oikein tuntunut miltään.

Edit, isoveli kommentoi: "Loppiainen oli lapsuudessasi tammikuun 6. ja 12. päivän välille osuvana lauantaina - ei siis välttämättä uutta vuotta seuraavana viikonloppuna. Kun loppiainen ja helatorstai palautettiin paikoilleen, muuttui helluntai yksipäiväiseksi eli käytännössä kukaan ei enää huomaa sitä ollenkaan."


Taisin olla lukiossa, kun loppiainen palautettiin tammikuun 6. päivään ja helatorstai myös oikealle paikalleen. Sepäs sopi tällaiselle jouluihmiselle - nyt joulua sai viettää ihan luvan perästä täydet kaksi viikkoa! Valmistumiseni ja työelämään siirtymiseni jälkeen järjestin lomapäivät ja ylityövapaat aina niin, että sain koko joulunajan vapaaksi. Ensin olin töissä paikkakunnalla jossa minulla ei ollut muuta elämää kuin työ, ja tahdoin sieltä läheisten luo koko jouluksi, ja sitten kuljin töissä Seinäjoella, jolloin oli kiva kun ei välipäivinä tarvinnut lähteä ajamaan mihinkään.

Tämä joulunaika oli elämäni ensimmäinen, jolloin olin välipäivinä töissä (opiskeluaikaa ei lasketa, silloin väänsin jotakin historiaa koko joululoman). Mutta kun työmatkaa on se 10 minuuttia kävellen (siihen se venyy näin talviliukkailla), ei asia tunnu mitenkään katastrofaaliselta.


Toisaalta loppiainen on hirveän haikea juhla, päättyyhän joulunaika siihen - tai no, Nuutinpäivä on vasta ensi viikon tiistaina! :) Alkaa minun vuoteni raskain aika. Inhoan härkäviikkoja. Pimeää, kylmää, arkista. Joulu on mennyt eikä kevättä voi vielä odottaa. Syksy ei ole minulle raskas, silloin sytytellään valoja ja odotetaan joulua, mutta talvea en tahdo kestää. Hyi.


Onneksi totesimme Samin kanssa, ettei mikään laki velvoita riipimään joulukoristeita pois heti loppiaiselta - vähitellen, vähitellen. Ja valot luonnollisesti saavat palaa kynttilänpäivään asti. Silloin alkaa olla pahin ohi ja niin valoisaa, ettei niiden riisuminen tunnun enää pahalta. Olen kauhean iloinen, kun ihmiset ovat ruvenneet yleisesti sytyttämään ns. jouluvalot (yhtä hyvin niitä voisi kutsua kaamosvaloiksi) jo adventtina ja polttamaan niitä kamalimman talven yli. Se helpottaa vähän.


Loppiaisen kunniaksi halusin laittaa blogiin tämän tietäjä-sivupohjan, jonka satuin löytämään. Tiedän, että tämä ei ole kaikkein lukijaystävällisin, mutta lupaan vaihtaa tämän selkeämpään kunhan ne härkäviikot - brr - alkavat. Siihen asti koettakaa kestää! ;) Ja oikein hyvää loppiaista kaikille!

1.
Taivaan kirkas tähti kerran
tietäjiä itämaan
johdatteli luokse Herran
loistavalla valollaan
häntä kunnioittamaan,
kiittämään, rukoilemaan.

2.
Sama kirkas tähti täällä
yhä meitä valaisee,
Betlehemin seimen päällä
maailmalle säteilee.
Tunnet tähden kirkkaimman,
se on sana Jumalan.

3.
Sanan valossa nyt meitä,
Jeesus armas, kasvata.
Harhateille eksyneitä
luoksesi näin johdata.
Anna kirkas tähtesi
kaikkialle valoksi.

4.
Auta, että selkeästi
sana puhdas saarnataan
idän mailta länteen asti,
etelästä pohjolaan,
niin kuin itse säädit sen
autuudeksi kaikkien.
5.
Käskit, että sana pyhä
viedään kaikkeen maailmaan.
Auta, Jeesus, meitä yhä
käskyäsi muistamaan.
Anna työhön siunaus,
Hengen voima, uudistus.

6.
Sanan valon anna paistaa,
kaikki kansat tavoittaa,
että kaukaisinkin maistaa
armon uutisleipää saa,
lailla idän viisaiden
löytää sinut, Kristuksen.

7.
Auta, että viimein valta
pimeyden vaipuisi,
ihmiskunta kaikkialta
kaikin kielin taipuisi
nimeäsi kiittämään,
sinua ylistämään.


Elias Lönnrot 1865. Virsikirjaan 1886.
Virsi täältä.

6 kommenttia:

 1. Voi Tapion kauppaan! Koita nyt malttaa olla kohtuullinen ,äläkä koko kauppaa osta:)
  Hyvää Lpiiaista Sinullekin!

  VastaaPoista
 2. Tuohon edelliseen joku ihme sana tuli,mutta suomeksi se on Loppiaista:):) Kuten huomaat intsu on intsu:):)

  VastaaPoista
 3. Minulle pahin aika vuodesta on marraskuu - pitkä ja pimeä. Nyt mennään valoa kohti, valkoinen hanki ja ihana aurinko! Myönnän toki, että maaliskuu on myös pitkä, loskainen ja siksi ärsyttävä, mutta kuitenkin helpompaa on edessä.

  VastaaPoista
 4. Hyvää loppiaiasta sinullekin. Minä olen huomennakin töissä. No otan sen loppiaisen kannalta. Laulatan dementikodissa loppiaisvirsiä, osaavat kuitenkin varmaan ulkoa.

  Kieltämättä ei lukijaystävälinen pohja, mutta silti ilahduin siitä.

  VastaaPoista
 5. Eihännyttoki vielä tarvi joulukoristeita pois ottaa! "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi". Ja Nuutinpäivä on 13. päivä tammikuuta. Ja Kynttilänpäivään asti on meilläkin muuten jouluvalot. Niin, flikan ja pojan huoneessa himmeän siniset ja punaiset valot on ympäri vuoden, pitävät päällä silloin kun haluavat.

  Mun mielestä tuo tietäjäpohja on IHANA.

  VastaaPoista
 6. mäkin pidän joulujutut esillä nuutinpäivään. kynttelköt ja porovalo lähtee silloin muut sa olla niin ptkää kun on pimeää.

  VastaaPoista